Nedostatak ulja kao uzrok kvara turbine

Nedostatak ulja

Fluid ulja, kako u motorima tako i u turbinama ima dve osnovne uloge a to su podmazivanje i hlađenje. S obzirom da broj obrtaja turbine ide čak i preko 250 000 o/mim od izuzetnog značaja je da su svi delovi nauljeni jer se u suprotnom stvara visoka temperatura, pregrevanje i dolazi do kvara. Kvarove usled nedostatka ulja prepoznajemo po plavičastoj boji ležajeva i vratila.


Strano telo u sistemu podmazivanja ili u usisno-izduvnom sistemu

Strano telo

Filter ulja ima osnovno svojstvo a to je da ukloni svako strano telo pre nego što ono dospe u motor odnosno u turbinu. Zbog neredovnog menjanja filtera, lošeg kvaliteta filtera kao i zbog neredovnog menjanja ulja i lošeg kvaliteta ulja čestice prašine ili neka drugo strano telo može upasti u motor i dospeti do turbine. Pri velikom broju obrtaja ležajevi turbine trpe velika opterećenja. Da bi oni ispravno funkcionisali cirkulacija ulja u unutrašnjosti turbine mora biti optimalna. Strana tela mogu blokirati unutrašnjost ležajeva turbine i izazvati negovo oštećenje. Strana tela do turbine mogu dostpeti i putem usisnog sistema iz vazduha i na taj način oštetiti turbine. Delovi lopatice se mogu otkinuti I dospeti do unutrašnjosti motora što dovodi do velike štete oštećenja klipa, ventila, radilice i ostalig delova. Čestice prašine i prljavština se mogu zalepiti za lopatice turbine dovesti do disbalansa u radu i otežanog rada, tada se pojavljuju simptomi kao što je crni dim, gubitak snage , veća potrošnja ulja i sl.


Loš kvalitet ulja (neredovno menjanje) kao uzrok kvara turbine

Neredovno menjanje ulja

Od izuzetnog je značaja redovno menjanje ula u motoru. Ulje vremenom izgubi svoja svojstva, viskozitet, temperaturnu otpornost, sposobnost hladjenja I podmazivanja I slično. Tada dolazi do sagorevanja ulja, stvaranja zgorelih naslaga na delovima motora I turbine. Takve naslage kontaminiraju ulje i dovode do habanja delova turbine. Ova situacija je vrlo moguća I ako koristite nekvalitetna, reciklirana ulja. Kvalitetno ulje je najjeftinije ulje.


Loš kvalitet materijala kao uzrok kvara turbine

Los kvalitet materijala

Usled pojave sve većeg broja proizvođača delova za motore i turbine, kvalitet u proizvodnji opada i cena izbija u prvi plan. U ovom slučaju je to veoma skupo rešenje jer može dovesti do kvara i na taj način prouzrokovati veću štetu nego korist. U našem servisu ugrađujemo samo originalne delove od renomiranim i dokazanih proizvođača.